Stap 3: Afronden en continueren
Het Leerteam heeft intussen veel werk verzet. Tijdens de contractperiode hielp het diverse innovaties op weg die nu in verschillende stadia van ontwikkeling zijn. De bereikte resultaten zijn vastgelegd in het Innovatieportfolio. De drie partnerorganisaties hebben nieuwe kennis en ervaring opgedaan. Ook hebben de leden van het Leerteam en de Innovatieteams persoonlijk veel geleerd.
Het mooie is: daar stopt het niet. Het Leerteam kan innovaties, die nog niet het gewenste volwassenheidsniveau hebben bereikt, aan een Leerruimte in een volgend contract overdragen. Deze Leerruimte zet hun ontwikkeltraject dan door. Ook dat is de kracht van de Leerruimte.
Afsluiting
Innovatieportfolio
Een volgende Leerruimte
Afsluiting
Na de intensieve samenwerking en leerervaringen in de Leerruimte is een goede afsluiting op haar plaats. Welke ideeën zijn onderzocht? Welke innovaties hebben zich kunnen ontwikkelen? Welke nieuwe kennis is opgedaan? Sluit af met een bijeenkomst die recht doet aan alle inspanningen. Denk bijvoorbeeld aan een symposium voor de contractteams, experts, Innovatiehouders en managementteams.
Innovatieportfolio
De Leerruimte levert niet alleen een nieuw proces maar ook een nieuw product op: het Innovatieportfolio. Deze ‘kennisbank’ kan bestaan uit opgavekaarten, probleemkaarten en innovatiekaarten, ook van innovaties die niet zijn geselecteerd. Verder komen de maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s), value cases en behaalde resultaten in het Innovatieportfolio terecht. Het Leerteam is verantwoordelijk voor het actualiseren van deze kennisbank gedurende de hele looptijd van het contract.
De meerwaarde van het Innovatieportfolio is dat de verzamelde data en opgedane kennis worden vastgelegd. Door de ontwikkeling van verschillende innovaties, ook al halen ze niet allemaal de eindstreep, ontstaat een steeds beter beeld van de opgave en van mogelijke oplossingen. Een volgende Leerruimte kan hierdoor voortbouwen op de eerdere inspanningen en behaalde resultaten van marktpartijen, kennisinstellingen en Rijkswaterstaat.
Een volgende Leerruimte
Het Leerteam bepaalt wat de vervolgstap is voor elke innovatie na de contractperiode. Dit op basis van analyses, testresultaten, pilots, monitoring en value cases. In een volgend project kan de dan geselecteerde aannemer de taken overnemen van de huidige aannemer in de Leerruimte. Het is ook mogelijk dat de huidige aannemer aanhaakt bij het Leerteam in het nieuwe contract of zitting neemt in het Innovatieteam. De opgedane expertise wordt dan gelijk benut. Uiteraard vraagt dit om een heldere overdracht en goede afspraken.