Hoe begint de Leerruimte?
De Leerruimte wordt als bijlage (Annex XVIII) in elk prestatiecontract van Rijkswaterstaat tijdens de aanbesteding aangeboden. Rijkswaterstaat en de opdrachtnemer kunnen de Leerruimte elk afzonderlijk activeren. Ze brengen dan een eigen vraag, probleem of opgave in. Dit kan al vóór de aanbesteding, maar bijvoorbeeld ook in de looptijd van het contract.
Vraagstuk van Rijkswaterstaat
Vraagstuk van de markt
Opgave
Verkenning met kennisinstelling
Investeren in de Leerruimte
Vraagstuk van Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat kan de Leerruimte activeren met een vraagstuk dat niet wordt opgelost door een prestatiecontract. Dit kan een regionaal probleem zijn of een maatschappelijke/landelijke opgave uit het regeerakkoord (focuspunten en transitiepaden). Bijvoorbeeld: hoe kunnen we het dichtslibben van die bocht in die rivier structureel oplossen? Of: hoe krijgen we grip op sedimentbeheer in de Nederlandse rivieren? Rijkswaterstaat legt contact met verschillende stakeholders om het vraagstuk scherper in beeld te krijgen en vast te leggen in een opgave- of probleemkaart.
Aannemers die inschrijven en openstaan voor de Leerruimte, nemen de (geactiveerde) Leerruimte mee in hun aanbieding. De Leerruimte is geen onderdeel van de formele beoordelingscriteria. Wel kan Rijkswaterstaat vragen om een pre-Plan van Aanpak in te dienen ter aanvulling op de aanbieding, zoals bij de Leerruimte SSRS is gebeurd. Hiermee kan de aannemer laten zien dat hij gemotiveerd aan de Leerruimte wil deelnemen, wat de kans op een succesvolle Leerruimte vergroot.
Vraagstuk van de markt
Marktpartijen kunnen eveneens de Leerruimte activeren met een vraag, probleem of opgave. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we samen met de overheid vrijkomende materialen hoogwaardig(er) toepassen?
Opgave
Wie de indiener ook is, het is belangrijk de vraag of het probleem te vertalen in een opgave en concreet (SMART) te formuleren. Met dit duidelijke doel voor ogen is het makkelijker om de juiste samenwerkingspartners te selecteren en een snelle start te maken.
De opgave kan eventueel worden opgenomen in artikel 9 van Annex XVIII Leerruimte. Ook kunnen de partners de opgave later samen in het Plan van Aanpak uitwerken. Zie als voorbeeld de opgave van SSRS IJsseldelta/Twentekanalen.
Verkenning met kennisinstelling
Rijkswaterstaat onderzoekt vóór de aanbesteding welke kennisinstelling het beste kan bijdragen aan de opgave. Het is ook mogelijk dat Rijkswaterstaat en de aannemer dit bij de start van de Leerruimte samen doen. Is er al eerder onderzoek gedaan? Zijn er al publicaties over dit onderwerp verschenen? Is er al een overeenkomst met een kennisinstelling (zoals met Deltares)? Als samenwerking zinvol is, kunnen Rijkswaterstaat en de kennisinstelling een overeenkomst afsluiten.
Investeren in de Leerruimte
Het Leerteam – het kernteam van de Leerruimte – zal tegelijkertijd meerdere innovaties in verschillende stadia van ontwikkeling aansturen. Om de voortgang te borgen is het belangrijk dat alle partners voldoende tijd en geld vrijmaken. Rijkswaterstaat brengt een startbudget in en kan de aannemer vragen om budget op te nemen in de aanbieding voor actieve deelname aan de Leerruimte. Na projectgunning worden verdere afspraken gemaakt.