Monique van Helvert, programmamanager Leerruimte en Programma's, Projecten en Onderhoud bij Rijkswaterstaat:
"De Leerruimte is geschikt voor uitdagingen die een ontwikkelcomponent hebben - dus waar kennis in nodig is - en waar niemand nog het antwoord op weet. Waar je elkaar nodig hebt, omdat je het samen moet doen."
Marja Hamilton, projectleider Self Supporting River System 2021 bij Rijkswaterstaat:
"Vanuit de basisgedachte dat we moeten innoveren, wetende dat we nu nog niet weten wat we dan gaan doen, is de Leerruimte een instrument dat kan helpen die innovatieopgave zowel in te vullen als voor projecten ook beheersbaar te houden. En bij projecten waar je 80/95% ‘going concern’ kan doen, maar waar je wel de ruimte wilt houden om misschien nog eens wat extra’s te gaan doen, is het ook handig om aan het begin van het project alvast een Leerruimte te creëren."
Heleen Vreugdenhil, innovatiespecialist bij Deltares en lid van het Leerteam SSRS:
"Het is nu ingestoken vanuit beheer en onderhoud. Ik denk dat die contracten er ontzettend geschikt voor zijn, omdat ze divers en complex zijn en er veel te winnen is. Het zijn diverse vraagstukken die je zelf kan bedenken, waar je creativiteit in kan gebruiken vanuit diverse partijen en waar dingen mogen mislukken. In de Leerruimte heb je een vaste samenwerking tussen verschillende organisaties, waardoor je altijd kruisbestuiving hebt, en dat is altijd heel erg waardevol, ook in een aanlegproject. Een Leerruimte biedt een project een lange looptijd en relatieve vrijheid. De innovaties zijn niet vastgelegd als project, maar ontstaan gaandeweg. Daarbij heb je meerdere jaren om daar relatief vrij aan te werken. Dat is volgens mij vrij uniek en tegelijkertijd ook echt nodig om te kunnen innoveren."
Tim van der Lugt, innovatiemanager aannemerscombinatie BAM/Van den Herik en lid van het Leerteam SSRS:
"Ik denk dat de Leerruimte heel goed toepasbaar is voor vraagstukken waar de onzekerheid heel hoog is. Inherent aan innoveren is dat je niet weet hoe het proces vooraf gaat lopen. In de Leerruimte en het Leerteam speelt gelijkwaardigheid, het oog hebben voor elkaars achtergronden en het onderkennen van ieders belang een belangrijke rol. Daarmee vorm je een primaire basis om samen te kunnen innoveren."
Joyce Zuijdam, projectleider Self Supporting River System 2021 bij Rijkswaterstaat:
"De Leerruimte geeft de contractmanager de zekerheid dat er regels van tevoren afgesproken worden. Er worden bij Rijkswaterstaat veel participerende dingen gedaan en pilots gedraaid waarvan eigenlijk niet duidelijk is hoe die opgeschaald kunnen worden. Als er bij een Leerruimte een idee is ingebracht wordt er wel degelijk gekeken naar waar het eigenaarschap ligt en hoe het beheer geregeld wordt."
Yuri Wolf, inkoop- en innovatie-expert bij Rijkswaterstaat en voorzitter van het Leerteam SSRS:
"Bij een Leerruimte in het contract heb je een veilige omgeving gecreëerd om dingen te doen met partners die je al hebt, maar ook met partners die je niet hebt. Rijkswaterstaat doet veel aan pilots, maar het komt niet tot opschaling. In onze rol als ‘launching customer’ kan de L eerruimte ook veel betekenen door pilots die al gedaan zijn op te schalen."
Mattijs Erberveld, innovatiecoördinator Ruimte & Duurzaamheid bij Rijkswaterstaat:
"Door een Leerruimte in een contract op te nemen ontstaat er een langere periode om aan een innovatie te werken, wat goed aansluit bij de opgave en de praktijk. Dit hebben innovaties nodig."